Wim En Johan2

Therapeutische poezen

13 juni 2024

|
therapie therapeutische poezen huisdieren De Vluchtheuvel Sterrenhuis

Omgaan met dieren heeft vaak een positief effect op ons welzijn. Dieren geven steun, troost, zelfvertrouwen, bevorderen communicatie en zetten ons vaak letterlijk in beweging. Onze organisatie gelooft al langer in de kracht van dieren. Denk maar aan onze hippotherapie en onze zorgboerderij Meander. Dankzij de sponsoring van Oudervereniging Rotonde konden er therapeutische poezen aangekocht worden voor De Vluchtheuvel en Sterrenhuis. Onderstaand kom je meer over het project te weten.

Therapeutische poezen? Wat moet je je daar net bij voorstellen? Voor alle duidelijkheid: het gaat niet om levende dieren, maar deze interactieve poezen zijn wel the next best thing. Leen , Fay en Pascale vertellen er meer over.

 

Leen (begeleider woning 1 De Vluchtheuvel): ”Deze poezen zijn speciaal ontwikkeld voor de ouderenzorg. Ze zien eruit als een echte poes, en zo klinken ze ook. Ze voelen levensecht door de heerlijk zachte vacht. Ze reageren op beweging, aaien en knuffelen. Zo kunnen ze miauwen, spinnen, ogen open en toe doen, op hun zij liggen, aan hun pootje likken,... Geen echte poes dus, maar toch bijna!”

Pascale (operationeel verantwoordelijke De Vluchtheuvel): “We hebben een mandje gekocht waar onze cliënten de poes kunnen inleggen. Ze zijn volledig vrij om Betsy, zo hebben we onze poes genoemd, op te pakken wanneer ze willen. Alleen bij het eten is de afspraak ‘geen dieren aan tafel’.”

Fay (operationeel verantwoordelijke Woning 4 Sterrenhuis): “In onze woning, en bij uitbreiding in alle woningen waar de poezen gebruikt worden, verblijven ouder wordende cliënten. Net bij dit publiek vormen de poezen een ontzettend succes. Niet alleen, maar ook bij cliënten met beginnende dementie, zorgen de poezen voor rust en ontspanning. Een échte companion.”

therapeutische poes op schoot van client