Schitteren In De Zorg

Uitnodiging: inspiratiedag “Schitteren in de zorg” op 22 november 2024

29 oktober 2024

|
inclusie inclusieve werkvloer werkklimaat Schitteren in de zorg

Geloof jij in het belang van inclusieve werkvloeren? Speelt bij jou organisatie de uitdaging om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een plaats te geven op de werkvloer?

“Die uitdaging is ons op het lijf geschreven,” dachten we bij OLO-Rotonde. Samen met IN-Z tekenden we in op de projectoproep “Schitteren in de zorg” van Provincie Antwerpen om te onderzoeken hoe we onze werkvloeren kunnen openstellen voor cliënten.

Wat krijg je mee op deze inspiratiedag? Hoe je teams kan meekrijgen om zich open te stellen voor diversiteit in hun team. Hoe maak je de inclusiviteit op je werkvloer tastbaar? We delen, samen met onze betrokken partners, wat we leerden uit het project en trachten stakeholders te inspireren om zelf ook inclusiever te worden.

Is jouw organisatie klaar om stappen te zetten naar meer inclusieve werkvloeren? Of kom je graag luisteren om inspiratie op te doen?

Van harte welkom!

Inschrijven voor de inspiratiedag

  • 9.30 uur – Onthaal
  • 10 uur – Voorstelling van het project Schitteren in de zorg
  • 11 uur – Workshops door de betrokken partners
  • 12.30 uur – Afsluiting en netwerklunch

  • Locatie: Perron Noord, Licht Vliegwezenlaan 11 in Brasschaat
    Parkeergelegenheid bij het nabijgelegen Gunfire museum, Licht Vliegwezenlaan 3 in Brasschaat.
Uitnodiging Inspiratiedag Schitteren In De Zorg 22 November 2024

Uitnodiging Inspiratiedag Schitteren In De Zorg 22 November 2024

Over “Schitteren in de zorg”

2,5 jaar geleden tekende OLO-Rotonde in op de projectoproep van Provincie Antwerpen om te onderzoeken hoe medewerkers uit sociale economie of met een afstand tot de arbeidsmarkt een meerwaarde kunnen zijn op de werkvloer bij een zorgverstrekker voor personen met een beperking. Kortom: hoe werkvloeren ook voor cliënten opengesteld kunnen worden. Het project kennen we onder de noemer “Schitteren in de zorg”.

OLO-Rotonde formuleerde een ambitieuze doelstelling, stelde haar werkvloeren en processen open en bracht naast IN-Z nog enkele gespecialiseerde partners aan boord om samen te innoveren. IN-Z loodste een groep mensen uit individueel- en collectief maatwerk binnen, begeleidde hen, en ging intensief in dialoog met de interne stakeholders om het succes van de tewerkstelling te maximaliseren.

SELAB participeert mee in dit project als netwerkpartner vanuit de lokale arbeidsmarktactoren. Konekt bracht jaren ervaring mee in inclusief werken met mensen met een beperking en gaf training aan het personeel en AP Hogeschool nam wat er gebeurde onder de loep vanuit een praktijkonderzoek.

Over de inspiratiedag

Alle betrokken partners bij dit project (IN-Z, SELAB, AP Hogeschool en OLO-Rotonde) presenteren vanuit hun bevindingen de resultaten van het project.

Workshops:

  • Konekt: Kracht & talentgericht werken
    Mensen groeien het sterkst wanneer je focust op wat goed gaat. Via kracht- en talentgericht werken leer je waar mensen energie van krijgen. En wanneer je in gesprek gaat over talent, dan haal je het beste uit jezelf en anderen. Tijdens deze krachtige workshop kom je de ‘Why’, de How en een tipje van de What te weten omtrent kracht- en talentgericht werken bij personen met en zonder beperking. En je krijgt uiteraard ook mee hoe we dit binnen Schitteren in de Zorg hebben geïmplementeerd.
  • OLO-Rotonde: Jobcarving – wat is het en waarom doen we het?
    Binnen het project Schitteren in de Zorg wilden we voor medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt een werkplek creëren in onze zorgteams. Het gaat om mensen met een erkenning Individueel Maatwerk, die wordt toegekend door VDAB. Zij komen in dienst bij IN-Z als werkgever, en de werkvloer is in de organisatie OLO-Rotonde. Tijdens hun tewerkstelling worden zij gecoacht door de mensen van IN-Z. Zes teams uit de verschillende zorgafdelingen waren kandidaat. Met deze zes teams hielden we een jobcarvingsoefening. In deze workshop maken jullie kennis met dit proces van jobcarving.

    Jobcarven wil letterlijk zeggen: snijden in het takenpakket. In de feiten zijn we samen met de teams gaan kijken naar welke taken er liggen, welke kerntaken zijn, wat meer randtaken zijn. Samen hebben we een nieuwe functie opgemaakt met taken die nu onvoldoende plaats kregen in het team. Er ontstonden zo zes nieuwe functies, waarvoor 6 vacatures werden opgesteld. Ondertussen zijn er 3 vacatures ingevuld.
  • IN-Z: De meerwaarde van sociale economie medewerkers 
    Tijdens deze workshop worden deelnemers uitgedaagd om na te denken over de betekenis van ‘afstand tot de arbeidsmarkt’. We gaan na welke meerwaarde medewerkers met een individueel maatwerk statuut toevoegen binnen jouw organisatie. Afsluiten doen we met getuigenissen van enkele medewerkers en hun collega’s.
  • AP Hogeschool: Wat maakt een werkomgeving inclusief?
    Wat is dat precies een inclusieve werkomgeving? Waarin verschilt ze met een omgeving die rijk is aan diversiteit en met een inclusieve werkvloer? What’s in a name? In deze workshop staan we stil bij door wat een inclusieve werkomgeving wordt gefaciliteerd en kijken we samen door deze bril naar de ontwikkelingen in je eigen organisatie.