Oudergroepen en vormingen

Oudergroepen

Vanuit de opvoedingswinkels Brasschaat, Zoersel en Hoogstraten bieden we op regelmatige basis verschillende oudergroepen aan.

Dit zijn reeksen van vier avonden waarin je met dezelfde groep ouders samenkomt rond een bepaald thema. Er is telkens een theoretisch gedeelte waarin je heel wat info en handvaten aangereikt krijgt, maar er is ook ruimte voor uitwisseling tussen deelnemers onderling.

AD(H)D binnenstebuiten (oktober in Brasschaat – januari in Brecht)

Een kind met AD(H)D opvoeden is een veeleisende taak. Spontaan opvoeden is vaak onvoldoende, er is nood aan een ‘bijzondere’ aanpak. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat oudertraining rond AD(H)D vaak meer resultaat oplevert dan therapeutische interventies op school of individuele therapie. Je kan als ouder heel wat positiefs bereiken!

In deze reeks gaan we met jou op weg om meer greep te krijgen op de opvoeding van je kind. Er wordt in kleine groep achtergrondinformatie gegeven rond AD(H)D en de bijhorende handvaten. We hebben het o.a. over structuur, zelfbeeld, positieve communicatie, omgaan met 'lastig' gedrag,... Er is zeker ook ruimte voor het uitwisselen van dagelijkse ervaringen en praktische oefeningen.

Deze ouderreeks wordt twee maal georganiseerd en je kan inschrijven voor één van onderstaande reeksen:

  1. Woensdag 9/10, 23/10, 6/11 en 20/11/2024 van 9u00 tot 11u30 Welzijnscampus Brasschaat, Bredabaan 399, Brasschaat

  2. Maandag 27/01, 3/02, 10/02 en 17/02/2025 van 19u00 tot 21u00 OC ‘t Centrum, Dorpsstraat 73, Brecht (parking via Fruithoflaan) (VOLZET)

Begeleiding: OLO-Rotonde vzw - medewerkers Opvoedingswinkel
Voor wie: ouders van lagere schoolkinderen met (een vermoeden van) AD(H)D
Kostprijs: 50 euro per gezin (max. 2 personen), inclusief werkmateriaal

Schrijf je hier in!

Waakzaam zorgen voor Tieners? (november in Schilde – februari in Hoogstraten)

Weet jij soms ook niet meer hoe het aan te pakken met je puberende zoon of dochter? Dan is de oudergroep “waakzaam zorgen voor tieners” misschien iets voor jou. Waakzame zorg of nieuwe autoriteit wil het thema opvoeden, gebaseerd op de principes van Haim Omer, bruikbaar maken voor het opvoeden van pubers.

Met deze vorming richten we ons tot ouders die onzekerheden, vragen en spanningen ervaren in het samenleven met pubers van 12 tot 16 jaar. Door zowel het aanbieden van een inhoudelijk kader, praktische handvaten alsook het ruimte bieden aan uitwisseling met andere ouders willen we je versterken in de dagelijkse omgang met je puber.

Deze ouderreeks wordt twee keer georganiseerd, je kan inschrijven voor één van onderstaande reeksen:

  1. Maandag 18/11, 25/11, 2/12 en 9/12/2024 van 19u00 tot 21u00
    ‘t Parkske, Eugeen Diercklaan 24, Schilde

  2. Maandag 10/02, 24/02, 10/03 en 24/03/2025 van 19u00 tot 21u00
    ‘t Gastenhuys, Heilig Bloedlaan 252C, Hoogstraten

Begeleiding: OLO-Rotonde vzw - medewerkers Opvoedingswinkel
Voor wie: ouders van tieners
Prijs: Gratis

Schrijf je hier in!

Verbindend opvoeden (november in Hoogstraten - april Kalmthout [wachtlijst] – mei in Ranst)

Speelgoed dat door de kamer vliegt, ruziënde broers en zussen, kleuters die weer uit bed komen als ze al lang aan het slapen moeten zijn, pubers die niet op tijd thuis zijn, ... Het hoort erbij... in elk gezin. Vaak wordt er geroepen, gedreigd, gepreekt of gestraft. Dit zorgt vaak voor heel wat spanningen. Maar het kan ook anders!

In deze oudergroep leer je op een andere manier naar je kinderen kijken en luisteren. We bieden methodieken aan om je kinderen grenzen te geven op een respectvolle en verbindende manier. Deze oudergroep is gebaseerd op de principes van How2talk2kids en democratisch opvoeden.

Deze ouderreeks wordt drie maal georganiseerd en je kan inschrijven voor één van onderstaande reeksen:

  1. Maandag 25/11, 2/12, 9/12 en 16/12/2024 van 19u00 tot 21u00
    't Gastenhuys, Heilig Bloedlaan 252C, Hoogstraten

  2. Maandag 28/04, 5/05, 12/05 en 19/05/2025 van 19u30 tot 22u00
    Huis van het kind, Kapellensteenweg 170, Kalmthout [volzet - wil je een plaatsje op de wachtlijst? Mail dan naar inschrijven@olo-rotonde.be met de vermelding van deze oudergroep. Als er een plek vrijkomt, nemen we contact met je op.]

  3. Maandag 5/05, 12/05, 19/05 en 26/05/2025 van 19u00 tot 21u00
    Den Boomgaard, Antwerpsesteenweg 43, Ranst

Begeleiding: OLO-Rotonde vzw - medewerkers Opvoedingswinkel
Voor wie: ouders van kinderen van 3-14 jaar
Prijs: gratis

Schrijf je hier in!

Autisme binnenstebuiten (februari in Brasschaat)

Autisme komt voor in alle maten en vormen. Niet voor niets spreekt men van Autisme Spectrum Stoornis, waarbij het woordje spectrum aangeeft hoe verschillend het tot uiting kan komen.
In deze oudergroep proberen we zicht te krijgen op de verschillende facetten van autisme.

We bekijken hoe autisme eruitziet aan de buitenkant, maar ook wat er binnenin gebeurt. Zo gaan we samen op zoek naar wat lastig is voor jouw kind, waar bepaald gedrag vandaan komt en hoe je hier mee om kan gaan. We reiken handvaten en hulpmiddelen aan waar je verder mee aan de slag kan gaan.

Deze ouderreeks wordt één keer georganiseerd:

  1. Maandag 24/02,10/03, 24/03, en 31/03 van 19 tot 21.30 uur
    Welzijnscampus Brasschaat, Bredabaan 399, Brasschaat

Begeleiding: OLO-Rotonde vzw - medewerkers Opvoedingswinkel
Voor wie: ouders van kinderen (-18 jaar) met (een vermoeden van) autisme
Kostprijs: 50 euro per gezin (max. 2 personen), inclusief werkmateriaal

Schrijf je hier in!

Vormingen

De opvoedingswinkels bieden ook lezingen, workshops, groepstrainingen en praatcafé's over bepaalde opvoedingsthema's aan.

Ons aanbod is gratis tenzij anders vermeld. In het geval van een lezing of een trainingsreeks kan er een bijdrage gevraagd worden.

Als kleine kinderen groot worden: tabak, alcohol en drugs (10-15 jaar) - Maandag 20 januari 2025 om 19u30

Mag mijn kind van 11 een slokje wijn drinken op een familiefeest? Welke regels spreek ik af over alcohol met mijn 14-jarige dochter als ze naar een fuif gaat? Wat kan ik doen als mijn zoon van 15 dronken thuis komt?

Als ouder heb je heel wat in huis om je tieners te helpen gezonde keuzes te maken! Erover praten en grenzen stellen is de basis. Dat klinkt misschien eenvoudig, maar is niet altijd zo! Je krijgt tips en tricks om het gesprek met jouw kind aan te gaan over alcohol, tabak en drugs.

Begeleiding: Preventiewerkers CGG Kempen
Locatie: Bibliotheek, ontmoetingsruimte, Lindedreef 1b, Hoogstraten

Schrijf je hier in!

Kinderen ondersteunen in scheiding - Donderdag 6 februari 2025 om 20u00

Een scheiding is ontegensprekelijk behoorlijk heftig in het leven van een kind. Afhankelijk van de leeftijd, de persoonlijkheid en hoe de band was met de ouders in het gezin, zal een scheiding voor elk kind anders voelen en zal het er anders mee omgaan. 

In deze vorming zoomen we in op wat er zoal gebeurt in de beleving van een kind bij scheiding van de ouders en wat er steunend en helpend kan zijn. 

Begeleiding: Mie Schippers, psychologe en systeembegeleider
Locatie: O.C. 't centrum, de Foyer, Dorpsstraat 73 in Sint-Lenaarts

Schrijf je hier in! 

 

Deze vorming stond in het vormingsboekje van de opvoedingswinkel gepland op donderdag 17 oktober 2024 en werd verplaatst naar 6 februari 2025.

Sociale media - Woensdag 12 februari 2025 om 20u00

Heel wat jongeren zijn quasi continu bezig met online sociaal contact. Ze chatten, klikken, liken, taggen en swipen. En wat ken jij ervan? Zijn Whatsapp, Snapchat, Instagram of TikTok ook dagelijkse kost voor jou? Of net niet? Hoe zit het met online reputaties, wat doen sociale media met je gezin en hoe kun je grenzen stellen?

Deze sessie staat garant voor een grondige input van informatie, tips en inspiratie.

Begeleiding: Child Focus in samenwerking met Gezinsbond Zoersel
Locatie: Gemeentehuis, Zaal 1.1., Handelslei 167, Zoersel

Schrijf je hier in!

Moeilijke etertjes - Donderdag 20 maart 2025 om 20u00

Tijdens deze vorming praat Vicky De Beule over de oorsprong van moeilijk eetgedrag en biedt ze handvatten voor de aanpak en preventie ervan. Je mag naast effectieve voedingsstrategieën heel concrete en praktische tips verwachten zodat jij thuis meteen aan de slag kan. Ook haar spel ‘de Proeftoren’ wordt toegelicht.

Begeleiding: Vicky De Beule, diëtiste, gespecialiseerd in moeilijke eters, uitgever van het spel ‘De Proeftoren’ en auteur van ‘Ik lust dat niet’
Locatie: Den Boomgaard, Polyvalente zaal, Antwerpsesteenweg 43, Ranst

Schrijf je hier in!

Mindful ouderschap - Dinsdag 1 april 2025 om 19u30

Tieners en jongeren maken een intense periode door. School, sociale druk, veranderende verantwoordelijkheden... kunnen stressvol zijn, zowel voor hen als voor jou als ouder. Heb jij soms het gevoel dat je in een emotionele achtbaan zit en de rust niet kan vinden? Dan is deze workshop iets voor jou.

Je leert als ouder of verzorger manieren om stress te verminderen en emotionele veerkracht te vergroten. Door praktische oefeningen ervaar je hoe mindfulness je helpt meer in het moment te leven. Ontdek wat mindfulness voor jou en je gezin kan betekenen

Begeleiding: Ines Mattheussen, GUSTing - in verandering
Locatie: Huis van het Kind, zaal Forsela, Hoogstraatsesteenweg 19, Rijkevorsel

Schrijf je hier in!

Leer je kind studeren en motiveren - Dinsdag 22 april 2025 om 20u00

Maak je je zorgen over de schoolprestaties van je kind? Ontdek hoe om te gaan met stress, faalangst en uitstelgedrag en leer effectieve studiemethodes tijdens deze boeiende lezing. Je krijgt inzicht in het puberbrein en praktische tips om je kind te begeleiden op weg naar academisch succes. Ruth onderzoekt oorzaken en oplossingen waardoor gezinnen concrete inzichten krijgen en thuis aan de slag kunnen.

Doelgroep: ouders/opvoeders van kinderen vanaf 5de - 6de leerjaar, secundair onderwijs en hoger onderwijs.

Begeleiding: Ruth Vercauteren van Coach2Stud
Locatie: Zaal Born, Azalealaan 5, Brasschaat

Schrijf je hier in!

Van stress naar veerkracht: navigeren door stress en burn-out - Woensdag 23 april 2025 om 20u00

Ben je ooit benieuwd geweest naar de diepere oorzaken van stress en burn-out en hoe je deze niet alleen kunt begrijpen, maar ook effectief kunt aanpakken? Deze lezing is voor iedereen die geïnteresseerd is in persoonlijke ontwikkeling, psychologie en welzijn of voor diegenen die worstelen met stress en burn-out en op zoek zijn naar wetenschappelijk onderbouwde methoden om hun veerkracht te verbeteren.

Sluit je bij ons aan voor een avond vol inspiratie, inzicht en interactie. Ontdek hoe de Polyvagaal Theorie de sleutel kan zijn tot een leven met minder stress en meer vreugde.

Begeleiding: Dr. Luc Swinnen, auteur en erkend expert op het vlak van stress en burn-out
Locatie: GC Werf 44, kleine zaal, Schoolstraat 44, Schilde

Schrijf je hier in!

Laat maar - Donderdag 24 april 2025 om 20u00

Tieners en hun ouders lopen vaak vast. Daar spelen hun hormonen, hun brein-in-verbouwing en brakke wifi een belangrijke rol in. Klaar legt je uit hoe tieners denken en voelen en wat ze nodig hebben om te ontwikkelen tot krachtige jongvolwassenen. Dat ze daarbij af en toe stevig uit de bocht vliegen hoort erbij. Maar je leert ook waarom het gedrag van je tiener voor jou soms zo triggerend werkt en hoe je jezelf én je tiener door deze pittige tijd kunt loodsen zonder dat
je huis een war zone wordt.

Begeleiding: Klaar Hammenecker, kinderpsycholoog
Locatie: ‘t Gasthuis, conferentiezaal, Turnhoutsebaan 199, Wijnegem

Schrijf je hier in!

De on- en offline leefwereld van kinderen - Dinsdag 29 april 2025 om 20u00

Kinderen groeien vandaag op in een snel evoluerende samenleving. Er is een constante stroom aan communicatie, informatie en mogelijkheden via het internet.

Tijdens deze vorming worden de voordelen en de risico’s hiervan op een rijtje gezet. De verschillende media, schermtijd en gedrag van kinderen op verschillende leeftijden worden bekeken. We bekijken welk gedrag en welk gebruik van media bij welke leeftijd hoort. We focussen ons op lagere schoolkinderen en tieners.

Door middel van interactieve gesprekken en tips zoeken we hoe je vandaag, als ouder of opvoeder, kinderen kan ondersteunen, afspraken met hen kan maken en toch in connectie blijven met elkaar.

Begeleiding: Saartje Smedts, VCOK, www.vcok.be
Locatie: OC Schoem, August Huybrechtslaan 1, Hoevenen

Schrijf je hier in!

Liefdevol opvoeden (6-12jaar) - Maandag 5 mei 2025 om 19u30

Hoe kan je een kind duidelijk maken dat bepaald gedrag niet gewenst is? En hoe kan je tegelijk het kind positief blijven benaderen? Grenzen stellen doe je niet door afkeurend en afbrekend te reageren. Dat helpt kinderen niet, integendeel. Het ontmoedigt hen en kan hun zelfbeeld een deuk geven.

In deze vorming geven we aan ouders handvaten om stil te staan bij de manier waarop ze reageren op gedrag van kinderen. Hoe opvoeders reageren en hoe kinderen zich gedragen en voelen, werken immers sterk op elkaar in.

Zo lokt negatief gedrag doorgaans negatief gedrag uit en moedigt positief gedrag vaak positief gedrag aan. Vaardig worden in grenzen stellen vanuit positief opvoeden, daar gaat deze vorming over.

Begeleiding: Leen Verbeeck, VCOK, www.vcok.be
Locatie: GC De MARc/kT, Podiumzaal, Markt 1, Merksplas

Schrijf je hier in!

Goed genoeg ouderschap - Donderdag 15 mei 2025 om 20u00

Ontdek tijdens deze lezing over ouderschap of 'alles geven' echt de sleutel tot succes is. Laten we ons afvragen: wie bepaalt de lat? We duiken dieper in thema's zoals perfectionisme en co-regulatie, en bespreken de normale, maar intense, veranderingen van ouderschap. We belichten zowel de zonnige als de schaduwzijde, met ruimte voor emoties als verdriet, woede en eenzaamheid. We bieden handvaten aan om de lat te verlagen en authentieke verbindingen te creëren.

En wees gerust, ik deel mijn eigen fouten met een knipoog. Ouders van alle achtergronden zijn welkom om samen te groeien, leren en lachen.

Begeleiding: Evelien De Vuyst, vroedvrouw, perinatale counselor & yogadocent
Locatie: Bibliotheek Kalmthout, Kerkeneind 23, Kalmthout

Schrijf je hier in!

Hoe blijf je in verbinding met je kind? - Maandag 19 mei 2025 om 19u30

Opvoeden is niet altijd makkelijk, vooral niet als er psychische uitdagingen in het gezin zijn. In deze lezing bespreken we hoe je toch dicht bij je kind(eren) kunt blijven, ondanks moeilijke situaties.

We delen praktische tips over praten, steun bieden en samen sterker worden. Doe mee en ontdek hoe je de band met je kind(eren) kan versterken en kan zorgen voor meer veerkracht.

Begeleiding: Hanne De Meester, ervaringsdeskundige, kindercoach en auteur van ‘Kleine matroos’, een prentenboek rond mentaal welzijn en KOPP
Locatie: Huis van het Kind, Lierselei 17, Malle

Schrijf je hier in!

Het belang van 'thuis' in de village rond kinderen - Donderdag 22 mei 2025 om 20u00

Thuis is een levende en bewegende omgeving. Een goede thuis helpt kinderen hun plek te vinden en zich fijn te voelen in het leven. Maar hoe zorg je ervoor dat de thuisomgeving een veilige basis wordt, een plek van waaruit het leven verkend kan worden?

Dagelijks loop je als ouder waarschijnlijk tegen meerdere uitdagingen aan. Of het nu gaat om gedragsproblemen, een ontwikkelingsstoornis of simpelweg de dagelijkse strijd om naar bed te gaan: helaas is er geen gepersonaliseerd handboek voor hoe je het beste met dit soort situaties kan omgaan.

We geven je een aantal algemene tips die je hopelijk verder op weg helpen. We kijken samen door de opvoedingsbril om de fundamenten van gezond opgroeien te belichten. Zonder daarbij blind te zijn voor al wat ouders verontrust: de sociale media, pesten tussen jongeren, de ingewikkelde wereld, de onduidelijke toekomst.

Begeleiding: Philip Noens, lector- onderzoeker Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen
Locatie: Het voormalige gemeentehuis, Dorp 12, Pulderbos

Schrijf je hier in!

Opvoedingswinkels

Kom je graag meer te weten over de werking van onze Opvoedingswinkels?

Klik hier

Wil je de inhoud van deze vormingen graag raadplegen? Bekijk de volledige vormingsbrochure voor 2024-2025 van de Opvoedingswinkels