Woonhuizen zonder nachtpermanentie
Woon je graag zelfsandig, maar heb je toch graag wat mensen om je heen? Dan is een inclusief woonhuis misschien wel iets voor jou. Je woont met een beperkt aantal mensen samen in huis gelegen in gewone woonwijk in de Noorderkempen of Stabroek. Begeleiders komen meestal dagelijks een aantal uren langs, maar er is niet heel de dag iemand aanwezig en er is geen nachtdienst voorzien. Indien er zich iets onverwachts voordoet, kan je een begeleider bellen die je terug op weg helpt.
Werking
Je huurt een kamer of studio in een van onze huizen, gelegen in de buurt van Brasschaat, Kapellen of Stabroek. Het is je eigen plekje dat je volledig naar eigen smaak en budget mag inrichten. Het aantal bewoners varieert van huis tot huis, van 2 tot 8 bewoners. In een aantal huizen hebben de bewoners een eigen kleine keuken op de kamer. Meestal is er ook een gemeenschappelijke woonkamer en keuken. Afhankelijk van het woonhuis is het sanitair voorzien op je eigen studio of gebruik je dit samen met je medebewoners.
De dagindeling ziet er voor iedereen anders uit. Sommige huisgenoten gaan werken, anderen doen vrijwilligerswerk of nemen deel aan dagactiviteiten in onze dagcentra. 's Avonds en in het weekend eten de bewoners in sommige huizen samen, in andere huizen eet ieder apart. Je vult je vrije tijd zoals je zelf wil. Alleen of in groep, met of zonder begeleiding, binnen of buiten.
Samen bepalen we je ondersteuning
Bij de start van je verblijf zitten we samen rond de tafel om een plan op te maken. We brengen in kaart waarvoor en op welke manier jij ondersteuning wenst. We vinden het belangrijk om je zoveel mogelijk zaken zelf te laten doen, rekening houdend met je mogelijkheden en behoeften. Ons doel is dat je een kwalitatief en inclusief leven kan leiden. Wij bekijken samen hoe dat er voor jou uitziet.
De begeleiding helpt je met vragen over je werk of dagbesteding, je gezondheid, je relaties, je vrije tijd en wat je daarin nog meer zou willen ondernemen,...Verder helpen we bij het organiseren van het huishouden in de inclusieve woning en bij het creëren van een leuke sfeer in huis.
We bekijken ook wat anderen uit je netwerk voor jou kunnen doen, bv. je familie, vrienden, werkmakkers, buren,...
Tijdens de begeleiding leren we elkaar goed kennen. We passen de begeleiding aan jouw vragen en noden.
Inspraak
We vinden samen in gesprek gaan erg belangrijk. Er zullen individuele gesprekken zijn, maar ook overlegmomenten in groep om afspraken te maken rond het samenleven in het huis. Jouw mening is belangrijk zodat we allemaal op een fijne manier met elkaar kunnen samenleven.
Het is ook mogelijk om deel te nemen aan het collectief overleg van de mobiele afdeling. Hier krijg je inspraak over hoe we zaken aanpakken in onze organisatie OLO-Rotonde. Zo krijg je meer informatie over onze organisatie, afdelingen en diensten, en nieuwe initiatieven. Je kan zelf ook advies geven over belangrijk beslissingen.
Aanmelden en kennismaken
We begrijpen als geen ander dat de beslissing om ergens anders te wonen heel wat onzekerheid en spanning met zich meebrengt. Het doet ons dan ook deugd dat je de weg naar onze organisatie gevonden hebt. Jij, als kandidaat, of je familie of netwerk, kan je op elk moment aanmelden via ons online aanmeldformulier. Neem je liever telefonisch contact op, dat kan op werkdagen via +32 633 98 99.
Verdere verloop aanmelding
Het onthaalteam bespreekt je vraag en bezorgt je binnen de 3 weken een antwoord.
Een medewerker maakt met jou een afspraak voor een kennismakingsgesprek. Ouders, belangrijke personen of doorverwijzers kunnen hierbij aanwezig zijn.
We brengen je ondersteuningsvraag in kaart. Wat zijn je wensen en verwachtingen? Als je reeds een traject bij de DOP doorliep, bekijken we dit samen. Vervolgens bekijken we of je al een Persoonsvolgend Budget van het VAPH kreeg toegezegd en hoeveel je budget bedraagt. Indien nodig leggen we je de procedure uit en wijzen we je de weg.
Ten slotte bekijken we intern welke afdeling een antwoord kan bieden op je vraag, en op welke termijn we je ondersteuning kunnen starten.
Kostprijs
Wat je verblijf kost, hangt af van je PVF waarmee je je zorg inkoopt. Dit kan zowel in voucher als in cashbudget. De kostprijs hangt af van hoe je verblijf eruit ziet. Er worden ook woon- en leefkosten aangerekend voor elke cliënt. Bij vragen kan je terecht bij onze collega's van het onthaalteam.