Hippotherapie

Paarden zijn bijzondere dieren die erg goed zijn in het aanvoelen van emoties. Deze intelligente dieren kunnen daarom ook succesvol worden ingezet voor therapie. Ze helpen zowel kinderen als volwassenen om zich rustiger te voelen, zelfvertrouwen te verhogen of sociale vaardigheden te verbeteren.

Op ons domein aan de Miksebaan hebben wij een aantal paarden die speciaal werden opgeleid voor het geven van therapie. Hippotherapie bestaat in verschillende vormen. Het kan zowel op of naast het paard als individueel of in groep. Onze therapeuten werken steeds op maat. We kijken steeds naar de noden en vragen van de cliënt en vervolgens bekijken we welke vorm van hippotherapie het beste bij je past.

Onze therapeuten hebben een hart voor mensen én dieren. Zij hebben naast hun basisopleiding pyschologie, orthopedagogie of kinesistherapie nog een aanvullende opleiding gevolgd (EAT opleiding, Eagala opleiding, Natural Horsemanship,...) en scholen zich voortdurend bij.

 

DSC 0047 Kopie Matheo Met Paard

Voor wie?

We bieden paardentherapie voor de cliënten die residentieel bij OLO-Rotonde verblijven, de cliënten van onze dagondersteuning Mikado en de leerlingen van onze basisschool TRIOLO. Zij werken met de paarden tijdens speciaal voorziene lesuren.

Paardentherapie is ook mogelijk voor cliënten die rolstoelgebonden zijn of een motorische beperking hebben. Wij hebben een tillift en een opstapbrug ter beschikking. Onze paarden zijn hier speciaal voor opgeleid.

Ben je geen cliënt bij ons, maar heb je wel interesse in paardentherapie? Lees dan zeker over het paardrijproject van onze zorgboerderij Meander.

Wat doen we?

Hippotherapie bestaat in verschillende vormen. De therapie kan zowel op of naast het paard als individueel of in groep. We geven steeds therapie op maat. Dit wil zeggen dat we steeds kijken naar de noden van onze cliënt en vervolgens gaan kijken welke vorm van paardentherapie het beste voor hem of haar past.

Individuele paardentherapie:

We bieden individuele paardentherapie aan in drie vormen:

Orthopedagogisch paardrijden is gericht op minderjarigen met een lichte tot matige verstandelijke beperking en/of gedrags-emotionele stoornissen, een autismespectrumstoornis, een hechtingsproblematiek of ADHD. We bekijken  samen met jou de noden en vragen die je hebt en stellen samen doelen op. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat we werken rond een specifiek probleem of bepaald gedrag.

Ortho-agogisch paardrijden is een vorm van paardentherapie voor volwassenen met een lichte tot matige verstandelijke beperking en/of gedrags-en emotionele stoornissen en/of autismespectrumstoornis. We bepalen samen rond welke doelen en thema's we zullen werken tijdens de therapie.

We bieden ook hippotherapie voor volwassenen met een fysieke beperking ten gevolge van een niet-aangeboren hersenletsel. De nadruk ligt hier vooral op de beleving. De focus ligt op genieten en ontspannen samen met de paarden.

Paardentherapie in groep

Wij hebben een hippoklas waar kinderen van onze buitengewone lagere school TRIOLO wekelijks naar de paarden komen. De leerlingen krijgen dan een ervaringsgerichte les taal of sociale vaardigheden. We werken telkens rond een thema gedurende 5 à 10 sessies.

Een tweede vorm is psychodrama bij paarden waarbij een groepje cliënten samen met de hippotherapeut en de begeleider gedurende 4 weken aan één thema werken.

Onze trajectgroep volwassenen bestaat uit een groepje volwassenen met een lichte tot matige verstandelijke beperking en/of gedrags-en emotionele stoornissen en/of ASS die doorgroeiden vanuit een individueel traject naar een traject op maat in groep.

De kleuters met ASS die naar school gaan op Triolo, komen samen met hun zorgleerkracht vaardigheden oefenen bij de paarden volgens de Horseboy methode. Deze methode is gericht op het bevorderen van interactie en contact maken met de buitenwereld. Bij deze manier van werken wordt er nauwelijks gesproken taal gebruikt.

DSC 0099

Aanmelding 

Cliënten die aan de criteria voldoen, kunnen ons aanmeldingsformulier invullen. De begeleiding zal hen dat document geven.

Minderjarige cliënten kunnen de vraag stellen via hun begeleiding en de betrokken psycholoog/orthopedagoog. Ook hier wordt een aanvraagformulier ingediend.

Kostprijs

Hippotherapie op ons domein aan de Miksebaan is gratis voor onze cliënten.

DSC 0012