Thuisbegeleiding op maat
Thuisbegeleiding op maat biedt (opvoedings)ondersteuning aan gezinnen met een kind of jongere met een (vermoeden van een) beperking. Dit kan bij je thuis (mobiele dienstverlening) of in één van onze OLO-Rotonde huizen (ambulante ondersteuning). We bieden ook begeleiding aan in groep. De ondersteuning die onze begeleiders bieden, hangt af van jouw noden en wensen.
We bieden thuisbegeleiding op maat en komen bij je thuis als in de provincie Antwerpen woont.
Werking
Je hebt een vaste begeleider. We bespreken samen met jou welke vorm van begeleiding voor je gezin geschikt is en hoe vaak ondersteuning nodig is. We vertrekken steeds vanuit de vragen, maar ook vanuit de krachten, van alle gezinsleden. Het doel is jullie invloed op de opvoeding te versterken en de kwaliteit van het leven van alle gezinsleden te verbeteren.
In samenspraak kunnen onze begeleiders jullie:
- De specifieke problematiek van je kind leren begrijpen (psycho-educatie)
- Pedagogische begeleiding geven (welk klimaat heeft je kind nodig en hoe pak je moeilijke situaties aan?)
- Werken aan de communicatiepatronen
- Samenwerken met de school en andere belangrijke betrokkenen
- Het sociaal netwerk rondom jullie gezin versterken
- Je draagkracht versterken
We werken samen aan doelen die geregeld geëvalueerd worden.
De hulpverlening gebeurt op een transparante manier en we gaan met iedereen open in dialoog. De begeleiders worden ondersteund door een inhoudelijk verantwoordelijke (pyscholoog/orthopedagoog), een kinderpsychiater en hun team.
Frequentie
De thuisbegeleiding kan verschillen in vorm en in intensiteit: van wekelijks tot maandelijkse huisbezoeken.
Verschillende vormen van thuisbegeleiding:
- Ouderbegeleiding: begeleiding voor de ouders
- Kindtraject: begeleiding van je kind rond een bepaald thema (steeds in combinatie met ouderbegeleiding)
- Tandembegeleiding (enkel NRTH): intensieve ondersteuning waarbij er zowel een ouder- als kindbegeleider meestal wekelijk langskomen
- Specifieke modules zoals ouderpraatgroepen, groepsactiviteiten,...
OLO-Rotonde vzw kon ons geven waar we nood aan hadden: de jongens kregen goede begeleiding en ik kon zelf mijn hart luchten bij onze thuisbegeleider. We zochten samen naar oplossingen en ik kon steeds raad vragen. Voor het eerst kreeg ik terug het gevoel dat ik er niet langer alleen voor stond, ik had iemand waar ik op kon rekenen, die er altijd was. OLO-Rotonde vzw heeft ons door die hectische periode enorm gesteund en geholpen en daar ben ik hen voor altijd heel dankbaar voor.
Aanmelden
Wens je je gezin aan te melden? Of ben je een verwijzer die een aanmelding wil doen? Ons onthaalteam helpt je graag verder!
Aanmelden voor kan op elk moment via ons online aanmeldformulier. Neem je liever telefonisch contact op, dat kan op werkdagen via 03 633 98 99.
Het onthaalteam bespreekt je vraag en bezorgt je binnen de drie weken een antwoord.
We krijgen veel aanvragen waardoor er een wachttijd is vooraleer we thuisbegeleiding kunnen opstarten. Daarom bekijken we samen met jou hoe je die wachttijd kan overbruggen, welke andere vormen van ondersteuning er nog zijn en wat in er tussentijd kan opgestart worden.
Kostprijs
We volgen de regelgeving van het VAPH. Elk contact wordt uitgedrukt in zorgpunten. Als je rechtstreeks toegankelijke hulp krijgt (RTH) kan je max. 36 begeleidingen aan huis krijgen. Heb je intensievere hulp nodig, dan kan dit via niet rechtstreeks toegankelijke hulp (NRTH). Hoe je dit aanvraagt, kan ons onthaalteam uitleggen.
Je betaalt een persoonlijke bijdrage van 6,22 euro per huisbezoek (bijdrage wordt jaarlijks geïndexeerd). Een gesprek in één van onze huizen is gratis.
Is dit voor jou niet helemaal duidelijk? Maak je geen zorgen, ons onthaalteam staat voor je klaar. Samen met jou bekijken ze wat er mogelijk is.